Εμφανιζόμενη ανάρτηση

31.1.16

Η “γενιά του ΄30”.


"Ογδόντα χρόνια μετά την εμφάνισή της η “γενιά του ’30” αποτελεί ακόμη τον ρυθμιστή της λογοτεχνικής και, γενικότερα, της καλλιτεχνικής ζωής μας".



"........ με τον όρο Γενιά του ’30 περιγράφεται ένα σύνολο λογοτεχνών, διανοουμένων και καλλιτεχνών που μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή (δεκαετία του 1930) διαμορφώνουν τις θέσεις τους με κεντρικό αίτημα την αναζήτηση της «ελληνικότητας» στην τέχνη και στη λογοτεχνία."





Επάνω όρθιοι: Θανάσης Πετσάλης, Ηλίας Βενέζης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Ανδρέας Καραντώνης, Στέλιος Ξεφλούδας, Γιώργος Θεοτοκάς. Καθιστοί: Άγγελος Τερζάκης, K.T. Δημαράς, Γιώργος Κατσίμπαλης, Κοσμάς Πολίτης, Ανδρέας Εμπειρίκος.


 

"Η γενιά του '30 έφερε στη χώρα δύο Νομπέλ Λογοτεχνίας, έδωσε δύο μείζονες υπερρεαλιστές ποιητές, έναν σπουδαίο ποιητή της Αριστεράς, πεζογράφους, κριτικούς, εικαστικούς…"
 
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο για τη "γενιά του '30" στον σύνδεσμο:
http://texnografia.blogspot.gr/2013/02/30.html














Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα 















































































 

Η γενιά του '30 έχει τη δική της στέγη, το παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Κριεζώτου 3, στο σπίτι που έζησε ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους  της, ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας. Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και τα βραβεία Νομπέλ του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη καθώς και το βραβείο Λένιν του Γιάννη Ρίτσου.

http://www.benaki.gr



 Κάθε Σάββατο 6-8μμ. το διαδικτυακό ραδιόφωνο του epivravevo έχει αφιέρωμα στους  πεζογράφους της "γενιάς του '30". Το επόμενο Σάββατο 6 Φεβρουαρίου ο "Ηλίας Βενέζης".

No comments:

Post a Comment

We would like to hear your own branded references for cases that deserve a reward!