Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015

Η πρόσβαση στην Τέχνη είναι το νέο αγαθό!
«Η τέχνη είναι το φάρμακο για τη ψυχή»

«Τα Μουσεία και οι Πινακοθήκες παραμένουν ανάμεσα στις λίγες οάσεις που μπορούν να μας δώσουν αυτό που έχει γίνει όλο και πιο σπάνιο στον κόσμο μας, την ευκαιρία ν’ αποσυνδεθούμε και να επικοινωνήσουμε, με το μόνιμο, το απερίγραπτο, το ανεκτίμητο. Ο αληθινός κίνδυνος είναι ότι θα υποκύψουμε στην κατάθλιψη και την απόγνωση και ότι θα χάσουμε την ελπίδα μας στην ανθρώπινη υπόθεση. Αυτό το είδος απόγνωσης μόνο η τέχνη μπορεί να το γιατρέψει».

Αλαίν ντε Μποτόν

Σε μία εποχή που η μόνη σταθερά είναι η αλλαγή αυτή καθεαυτή, η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς σε ατομικό και πολιτισμικό επίπεδο. Η επαφή με την τέχνη καλλιεργεί την ψυχή, επιμορφώνει και ανοίγει νέους ορίζοντες, δίνοντας νέα διάσταση στη καθημερινή ζωή του ανθρώπου.

Η σχέση με την τέχνη προϋπάρχει σε κάθε άνθρωπο αλλά, πρέπει να καλλιεργηθεί.

Είναι μια διαδικασία που  ξεκινά από την τρυφερή παιδική ηλικία και μέσα από ποικίλα ερεθίσματα ευαισθητοποιεί τα παιδιά, δηλαδή τους  αυριανούς πολίτες.

Ο Δήμος Γλυφάδας έχοντας  θέσει σαν μια από τις προτεραιότητες του τα παιδιά των social media   και των smart phones να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να δουν μέσα από την τέχνη μια εναλλακτική μορφή επικοινωνίας, προβαίνει στη δημιουργία ενός Κέντρου Πολιτισμού για την Τέχνη και το Παιδί.

Το Κέντρο Πολιτισμού για την Τέχνη και το Παιδί, θα δώσει το στίγμα της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης, θα είναι ένας ζωντανός εκπαιδευτικός χώρος, μία πνευματική εμπειρία, αναβάθμιση ψυχής και  χώρος επιμόρφωσης- συνεύρεσης, για παιδιά έως δεκαοχτώ (18) ετών.


Μέσα από τα εκθέματα που θα φιλοξενούνται στις αίθουσες του  Κέντρου Πολιτισμού για την Τέχνη και το Παιδί, τα παιδιά θα δέχονται πλήθος μηνυμάτων - ερεθισμάτων με τρόπο τόσο έντονο, που θα ζωντανεύουν όλες οι αισθήσεις τους. Θα μαθαίνουν τις αρχές της Ιστορίας της Τέχνης, θα γνωρίζουν τις μεγάλες τάσεις κάθε εποχής ( Αναγέννηση, Ιμπρεσιονισμός, Κυβισμός, Φωβισμός, Πουαντιγισμός, Σουρεαλισμός, Ντανταϊσμός, Αφηρημένη τέχνη, κ.α.) και θα ανακαλύπτουν τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους κάθε κινήματος μέσα από τα σημαντικότερα έργα τους.
Με ψηφιακά και διαδραστικά παιχνίδια και εφαρμογές που μιλούν στη «γλώσσα» τους θα έρχονται σε επαφή με την τέχνη σε όλους τους τομείς της, αλλά και με άλλους πολιτισμούς, θα γνωρίζουν καλύτερα την ιστορία τους, θα ευαισθητοποιούνται, θα καλλιεργείται η ψυχή και το πνεύμα τους και θα δομείται η ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.
 
 
 
Δημιουργία βιβλιοθήκης – χώρου συνεύρεσης και χαλάρωσης.
Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ειδικές εκδηλώσεις για το Σαββατοκύριακο. Σειρές δραστηριοτήτων που σκοπό θα έχουν να κάνουν ευχάριστη εμπειρία τη γνωριμία με την Τέχνη, με την ενεργητική συμμετοχή των παιδιών που θα αναπτύσσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την κριτική τους σκέψη. Σκοπός η ενεργοποίηση των δημιουργικών ικανοτήτων και η δημιουργία των κατάλληλων ερεθισμάτων ώστε να επισκεφθούν και πάλι το Κέντρο Πολιτισμού για την Τέχνη και το Παιδί.

Σκοπός:

Να εξοικειώσουμε τα παιδιά με την Τέχνη και ν’ αφυπνίσουμε  το ενδιαφέρον τους  για      αυτήν, ώστε να βοηθήσουμε στην προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

žΤο παιδί παίζοντας με αντικείμενα και παιχνίδια εμπνευσμένα από έργα τέχνης βιώνει ευχάριστες καταστάσεις και παράλληλα μαθαίνει τα είδη της τέχνης και τους δημιουργούς τους, ενώ καλλιεργείται η αγάπη του για τα Μουσεία. Αυτή η ψυχαγωγική ευαισθητοποίηση του παιδιού  το εκπαιδεύει να εκτιμά την ποιότητα και την αισθητική.

ž Μέσα από τη ψυχαγωγία να εκπαιδεύσουμε μικρούς και μεγάλους

ž Τα παιδιά να κατακτήσουν τις κοινωνικές αξίες, να ευαισθητοποιηθούν και να αποκτήσουν  κριτική σκέψη.

ž Η τέχνη να λειτουργήσει θεραπευτικά σε δύσκολες καταστάσεις
 
Αποτέλεσμα

žΠολιτιστική ταυτότητα της πόλης
 
žΔημιουργία εκπαιδευτικού χώρου για την τέχνη και το παιδί (ανάγκη εξειδίκευσης και διαφοροποίησης).

žΔημιουργία άξονα Πολιτισμού της παραλιακής ζώνης Ίδρυμα Νιάρχου, Μουσείο Παιχνιδιού Μπενάκη, Κέντρο Πολιτισμού για την Τέχνη και το Παιδί του Δήμου Γλυφάδας 
 

  
 
 

Images: Pinterest mindanddesign

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε και τις δικές σας επώνυμες αναφορές σε περιπτώσεις που αξίζουν επιβράβευση!