Εμφανιζόμενη ανάρτηση

23.10.12

Νέος τρόπος ζωής!


Σήμερα το πρωί διάβασα ένα υπέροχο άρθρο στο περιοδικό "Γυναίκα" της Κυριακάτικης "Καθημερινής".
Πρόκειται για το editorial της Διευθύντριας του περιοδικού που είναι η κα Κιάρα Σουγκανίδου, και σας το μεταφέρω όπως ακριβώς είναι γραμμένο στο περιοδικό:
..."Αντι για editorial θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποια κομμάτια από τα "Τετράδια ημερολογίου 1939-1953 του Γιώργου Θεοτοκά (εκδόσεις Εστία).Όσα θα διαβάσετε γράφτηκαν το 1943....
15 Ιανουαρίου
Σύντομη μέθοδος ζωής για τη χρήση των ανθρώπων που έχουν την ευκαιρία να ζούνε στις λεγόμενες ιστορικές εποχές:
1. Να κανείς τίμια εκείνο που η συνείδηση σου σου ορίζει ως χρέος απέναντι στο σύνολο στο οποίο ανήκεις.Η συνείδηση του κοινού χρέους είναι πάλι η καλύτερη βάση για να στηρίξεις το άτομο σου μες στη θύελλα[...]Ο,τι αναποδιά κι αν σου τύχει, να κρατάς καλά την ατομική σου αξιοπρέπεια και τούτο κατά πρώτο λόγο για να μη στερήσεις τον εαυτό σου από τη μόνη σίγουρη ευχαρίστηση που σου απομένει.
2. Να βοηθείς, όσο περνά από το χέρι σου, τους ανθρώπους.[...]Να μη γελιέσαι όμως, να μη νομίζεις πως κανείς κάτι σπουδαίο η πως σου χρωστά κανείς την παραμικρή ευγνωμοσύνη.
3. Να διατηρείς πάντα μέσα σου μια περιοχή που δεν τη φτάνει η μάνητα του κόσμου και όπου,σαν τελειώνεις με τα χρέη σου και τους εξωτερικούς σου αγώνες, θα μπορείς οπότε θες να ξαναβρίσκεις το δαίμονα.[...]Από κει θα αντλεις δύναμη αστείρευτη, παρηγοριά, υψηλοφροσύνη η περιφρόνηση, ανάλογα με τις ανάγκες σου σε κάθε περίσταση.
4. Να συνεχίζεις αδιάκοπα όσο τούτο είναι μπορετό, τη δουλειά που θεωρείς ως τον κύριο προορισμό σου στον κόσμο(τέχνη,επιστήμη,διοίκηση,βιοτεχνία η ο,τι άλλο),δηλαδή ως τη στιγμή που τούτο είναι υλικά ακατόρθωτο, λ.χ. Πέφτουνε μπόμπες στο σπίτι σου η συμβαίνουν αλλά εμπόδια ανυπέρβλητα. Να καταγίνεσαι ψύχραιμα με τη δουλειά σου, να τη σκέφτεσαι, να την καλυτερεύεις, να καταστρώνεις σχέδια χωρίς να φοβάσαι τις μεγάλες προθεσμίες, σα να είχες μπροστά σου μια ζωή σίγουρη, ειρηνική και απερίσπαστη.Ό,τι προφτάσεις θα είναι κέρδος.[...] Αυτά όλα μου τα έμαθε η πείρα.

No comments:

Post a Comment

We would like to hear your own branded references for cases that deserve a reward!