Εμφανιζόμενη ανάρτηση

1.1.16

«Στα Νηπιαγωγεία διαμορφώνονται οι άνθρωποι με το πολιτικό ήθος»

"Η καλή Παιδεία είναι θέμα εθνικής επιβίωσης" μας λέει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Τάσιος στη συνέντευξή του στον κ.Απόστολο Λακασά στην εφημερίδα "Η Καθημερινή της Κυριακής" (27.12.2015).


.....................................................................................
«Μας χρειάζεται ένα δεκαπενταετές πλάνο ηθοπαιδείας. Η ηθοπαιδεία είναι η μύηση στο γλυκό κρασί της φιλότητας. Δεν είναι κατάλογος φρονηματισμού, ούτε μετακένωση γνώσεων, όπως επιχειρεί το σημερινό σχολείο. Αγωγή σημαίνει μαθητεία, μύηση, συμμετοχή, παράδειγμα, βίωμα. Αυτά είναι ανεπαρκή στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα και για να μπορέσουν να περάσουν από τη μία γενιά στην άλλη και να αποκτήσουν στέρεες βάσεις στην κοινωνία, χρειάζονται μία δεκαπενταετία παλλαϊκής προσπάθειας». Ο κ. Τάσιος προσθέτει: «Είναι μάλλον προφανές ότι χρειαζόμαστε όξυνση του ηθικού ενεργήματος για να δημιουργήσουμε καλύτερους πολίτες. Μία αίσθηση πειστικού καθήκοντος. Αλλιώτικα, δεν δομείται κοινωνία. Θα υποφέρουμε, αλλά με το παράδειγμά μας θα μειώσουμε τις δυσμενείς συνέπειες της αθλιότητας που άλλοι προκάλεσαν, και αυτό, ανακουφίζοντας την επόμενη γενιά, θα μας δώσει χαρά και ικανοποίηση. Είναι ζήτημα αξιακών, δηλαδή πολιτικών προτεραιοτήτων για τη χώρα». Εστιάζει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: «στα Νηπιαγωγεία διαμορφώνονται οι άνθρωποι με το πολιτικό ήθος» λέει. Του επισημαίνω ότι για να γίνουν ουσιαστικές και με θεμέλια αλλαγές στην εκπαίδευση, χρειάζονται εκτός από την πολιτική στρατηγική, και εκπαιδευτικοί που να μπορέσουν να την κάνουν πράξη. Και αυτό ίσως δεν απαιτεί μόνο επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αλλά και αλλαγή της κουλτούρας τους."
.....................................................................................................................................................
 
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη στο σύνδεσμο:





Image: School in Sweden




ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ!


No comments:

Post a Comment

We would like to hear your own branded references for cases that deserve a reward!