Εμφανιζόμενη ανάρτηση

25.10.12

'Ενα σχολείο στη Σουηδία!


Σας κοινοποιώ ένα άρθρο το οποίο αναφέρεται σε ένα σχολείο στη Σουηδία, γιατι το βρήκα πολύ ενδιαφέρον!
(Την προηγούμενη Πέμπτη παρακολούθησα μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, για τις νέες τάσεις στον τομέα της Εκπαίδευσης, και θα σας ενημερώσω σχετικά με αυτο το θέμα μόλις έχω όλο το σχετικό υλικό).

ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

 Ένα καινούργιο σχολικό σύστημα στη Σουηδία εξαφανίζει τη σχολική αίθουσα όπως τη γνωρίζαμε και την αντικαθιστά μ’ ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την περιέργεια και τη δημιουργικότητα των μαθητών.

 Η εταιρεία Vittra, η οποία λειτουργεί 30 σχολεία στη Σουηδία, θέλησε να γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία παντού μέσα στα σχολεία της – κι έτσι απέσυρε εντελώς την παλαιά λογική της σχολικής αίθουσας των τεσσάρων τοίχων με τα θρανία στη σειρά. Πριν από λίγο καιρό εγκαινίασε το σχολείο Telefonplan, στη Στοκχόλμη.

Η αρχιτέκτονας Rosan Bosch σχεδίασε έτσι το σχολείο ώστε τα παιδιά να μπορούν να εργάζονται ανεξάρτητα σε ανοιχτούς χώρους καθώς χαλαρώνουν, ή να πηγαίνουν στο “χωριό” για να δουλέψουν σε ομαδικά σχέδια.

 Όλη η επίπλωση του σχολείου, που μοιάζει με τυχαίες γραμμές σε χαρτί, επιχειρεί να βοηθήσει τους μαθητές να εμπλακούν σε συζητήσεις καθώς θα εργάζονται σε σχέδια. Το σχολείο είναι μη-παραδοσιακό με κάθε έννοια: δεν υπάρχουν βαθμολογίες και οι μαθητές μαθαίνουν μέσα σε ομάδες, που δεν σχηματίζονται απαραίτητα με βάση την ηλικία.

Η φοίτηση στο σχολείο είναι δωρεάν, εφόσον το παιδί έχει προσωπικό αριθμό (κάτι σαν ΑΜΚΑ) κι αν ένας απ’ τους γονείς του είναι Σουηδός φορολογούμενος.


 Πηγή: Bussines Insider, αναδημοσίευση από το εξαιρετικό μπλογκ Garage Blog

1 comment:

  1. Σχολείο πρότυπο!!!!

    ReplyDelete

We would like to hear your own branded references for cases that deserve a reward!