Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

Στο τραπέζι η οικογένεια έρχεται πιο κοντά!«Οι ευτυχισμένες ώρες της ζωής μας είναι όλες συνδεδεμένες με έναν περίπου απτό δεσμό: την ανάμνηση ενός τραπεζιού.»Charles Pierre Monselet, Γάλλος συγγραφέας

 Στο τραπέζι η οικογένεια έρχεται πιο κοντά!

 Της Ασπασίας Δασκαλοπούλου


«Η οικογένεια είναι σαν τη σούπα. Κάθε συστατικό της είναι νόστιμο. Ομως μόνο όταν μαγειρευτούν όλα μαζί, δημιουργείται κάτι πλούσιο, ενδιαφέρον και αξέχαστο» λέει η ψυχολόγος δρ Αν Φίσελ, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Διευθύντρια επίσης του Προγράμματος Θεραπείας Οικογένειας και Ζευγαριών του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH) στη Βοστώνη.Η δρ Φίσελ, την τελευταία δεκαετία έχει αφιερωθεί στο να φέρνει κοντά οικογένειες γύρω από το οικογενειακό τραπέζι και να κάνει τα γεύματα μία εμπειρία θεραπευτική, εποικοδομητική και ευχάριστη. Μία εβδομάδα πριν από την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Στο Σπίτι για Δείπνο» («Home for Dinner») μιλάει στην «Κ» για το όνειρό της να φτάσουν στα αυτιά κάθε οικογένειας τα εκπληκτικά οφέλη των οικογενειακών γευμάτων.
– Τι συμβολίζει το φαγητό γύρω από το ίδιο τραπέζι;

– Πιστεύω ότι για τις περισσότερες οικογένειες το φαγητό συμβολίζει τη φροντίδα του ενός για τον άλλον, είναι η ώρα εκείνη της ημέρας που ο καθένας αφήνει το κινητό και άλλες οθόνες και δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να αγγίζει αληθινά πράγματα και να μιλάει με ανθρώπους που είναι παρόντες. Ο κόσμος μας σήμερα γίνεται όλο και πιο εικονικός, με αποτέλεσμα η διαδικασία της μαγειρικής και του γεύματος να αποτελούν δύο από τις ελάχιστες στιγμές της ημέρας που ερχόμαστε σε επαφή με αληθινά πράγματα. Ισως αυτό να μην είχε τόση σημασία πριν από 15 ή 20 χρόνια, σήμερα όμως αρχίζει να έχει όλο και μεγαλύτερη.

..............................................................................................................


Διαβάστε όλο το άρθρο στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Καθημερινή":
http://www.kathimerini.gr/797412/article/epikairothta/episthmh/sto-trapezi-h-oikogeneia-erxetai--pio-konta

Συντονιστείτε στο e-radio του epivravevo! http://epivravevo.listen2myradio.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε και τις δικές σας επώνυμες αναφορές σε περιπτώσεις που αξίζουν επιβράβευση!